Controles tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, ga je regelmatig op controle moeten. Een controle van jou als mama en je baby. De frequentie van die controles, het aantal echo’s, etc is uiteraard afhankelijk van bijvoorbeeld je gynaecoloog, het ziekenhuis waar je gaat bevallen en/of je vroedvrouw. Maar over het algemeen zijn er een aantal belangrijke controles die vrijwel altijd zullen uitgevoerd worden. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Tussen de 7 en de 10 weken: bevestiging van de zwangerschap

Wanneer je vaststelt dat je overtijd bent en je een positieve zwangerschapstest hebt, ga je best even langs bij de huisarts voor een bloedafname. Deze zal dan je zwangerschap bevestigen. Wanneer je die bevestiging hebt, kan je een afspraak maken bij de gynaecoloog of vroedvrouw. Er zal dan eventueel een echo worden gemaakt en je zwangerschapstermijn zal worden bepaald. Je krijgt dan ook meteen je uitgerekende datum te horen.

Ook jij als mama zal op dit moment worden nagekeken. Je zal eventuele voorgaande zwangerschappen even toelichten, je huidige toestand, bloeddruk, etc.

Je volgende afspraken zullen ook worden ingepland. Doorgaans zal je om de vier weken op controle gaan. In geval van een risicozwangerschap zal dit frequenter zijn.

Opgelet, er worden drie echo’s tijdens een zwangerschap terugbetaald. Deze eerste eventuele echo hoort daar niet bij.

12 tot 14 weken: 1ste trimester screeningsecho

Indien dit je eerste echo is, zal op dit moment de juiste zwangerschapstermijn worden bepaald. Er zal ook worden nagekeken of er sprake is van een meerlingzwangerschap. Je kan op dit moment ook kiezen om een bloedafname te laten doen voor de NIPT test. Deze test zal bepaalde chromosoonafwijkingen opsporen en je vertellen of je een meisje of een jongen verwacht.

18 tot 22 weken: 2de trimester echo

Tijdens deze echo zal naar de ontwikkeling, groei en ligging van je baby worden gekeken, alsook de plaats van de placenta.

24 tot 28 weken: zwangerschapscontrole met suikertest

Rond deze periode zal je worden verzocht om een suikertest te ondergaan. Je zal een suikerdrankje moeten opdrinken en een bloedafname. Indien deze waarde te hoog is, zal je de uitgebreide suikertest (dubbele portie suikerdrank en 4 bloedafnames) moeten doen. Indien ook hier de waardes verhoogd zijn zal je ter verdere opvolging moeten gaan wegens zwangerschapsdiabetes.

30 tot 34 weken: 3de trimester echo

Tijdens deze 3e echo zal opnieuw de groei, grootte en ligging van je baby worden nagegaan. Ook zal er worden bekeken of je nog voldoende vruchtwater hebt.

34 weken tot bevalling

De laatste weken van je bevalling zullen de controles verder gaan. Indien nodig zal je ook eens langs moeten gaan voor een monitor om na te gaan dat je baby zich nog goed voelt in je buik. Indien gewenst zal er ook een vaginaal onderzoek plaatsvinden naar de rijpheid van de baarmoederhals.

Ook zal de zogenaamde ‘wissertest’ worden gedaan voor Groep-B-streptokokken-bacterie. Via een vaginale-rectale wisser een screening uit te voeren voor GBS tussen 35 en 37 weken. Bij het aantreffen van GBS wordt tijdens de arbeid een antibioticabehandeling gegeven om de baby tegen de infectie te beschermen. In sommige gevallen, zoals bij een bevalling voor 37 weken, wordt sowieso een antibioticakuur gestart tijdens de arbeid.

Bij vragen of onzekerheden

Er zal ook regelmatig een bloedafname bij jou worden gedaan. Dit om na te gaan of je bloedwaarden nog oké zijn en of je geen besmetting met bijvoorbeeld cmv of toxoplasmose hebt opgelopen. In landen zoals Nederland wordt er bijvoorbeeld niet getest op cmv omwille van de kleine kans dat de baby hier iets aan overhoudt.

Indien je zelf vragen hebt, onzekerheden, bloedverlies, … contacteer dan altijd de materniteit, je vroedvrouw of gynaecoloog. Beter een keertje te veel op controle.

Kiezen of kozen jullie voor een maandelijkse opvolging bij de gynaecoloog of eerder voor opvolging door vroedvrouw/huisarts?