Baby’s begrijpen je veel beter dan je denkt

blog baby's begrijpen je veel beter dan je denkt

Het duurt soms even voor je de eerste interactie met je baby kan merken. Ze lijken vrij passief maar vergis je niet. Onderzoek toont immers aan dat baby’s tot één jaar heel gevoelig zijn voor beeldtaal. Baby’s hebben snel door dat je met hen communiceert, zelfs al wordt er niet gesproken.

Baby’s zijn sponzen

Een pasgeboren baby en een eenjarige, het is een wereld van verschil. Tijdens het eerste levensjaar leren baby’s gigantisch veel bij.

Uit wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Science, blijkt dat baby’s even ontvankelijk zijn voor beeldtaal als voor gesproken taal.

Om erachter te komen of baby’s gevoelig zijn voor non-verbale taal, onderzocht een psycholoog van de universiteit van California baby’s van zes maanden oud en baby’s van een jaar. De kinderen kregen een video te zien van een vrouw die allerlei gebaren deed, zoals het haar achter de oren steken of een teken geven. De kleine baby’s keken 20% beter naar alle tekenen dan de baby’s van één jaar oud. Baby’s kunnen dus onderscheiden wat taal is en wat niet, terwijl 1-jarigen dat niet meer kunnen.

Het effect van gebarentaal

De onderzoekers keken ook naar de reacties van baby’s op gebarentaal. Sommige gebaren werden slordig gedaan, andere correct. De aandacht van de baby’s van zes maanden (die nog nooit eerder gebarentaal hadden gezien)  ging meteen naar de gebaren die correct uitgevoerd werden. De baby’s van een jaar hadden geen voorkeur. “Dit zijn cruciale bevindingen over het oppikken van non-verbale communicatie bij baby’s”, besluiten de onderzoekers. “Het opent ook inzichten voor dove kinderen. Het is cruciaal dat ze al op heel jonge leeftijd correcte gebarentaal zien.”

Baby’s begrijpen je dus beter dan je zou denken

Hoewel ze de eerste maanden vrij passief naar je kijken pikken ze enorm veel op van je manier van praten, je gebaren en intonatie. Het zijn echte sponsen en ze absorberen veel en graag. Het is echt fantastisch om te zien wat je baby leert tijdens die eerste levensfase. Duseuh, opletten met wat je zegt en doet boven die wieg he moeders.