‘Te veel suiker in commerciële babyvoeding’: WHO pleit voor maatregelen

Commerciële babyvoeding bevat te veel suiker

Volgende de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevat commerciële babyvoeding te veel suiker. Fruit- en groentepuree, slaappapjes, opvolgmelk met fruitsmaak en koekjes voor baby’s: de winkelrekken liggen er vol mee. Maar als u deze producten wil kopen, kijkt u best verder dan het etiket op de voorzijde.  Wil u zeker zijn dat u het gezondst mogelijk aan uw kindje geeft? Kies dan voor een Biologische variant of maak het gewoon lekker zelf.

 

Fruitpurees vol suiker

Uit een analyse van de WHO die in 2016-2017 uitgevoerd werd in verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Oostenrijk, blijkt dat de meeste producten wel voldoen aan de richtlijnen voor zout, eiwitten, vetten en koolhydraten, maar dat het suikergehalte vaak veel te hoog ligt. In fruitpurees kwam 70% van de calorieën uit suiker. Uit de analyse bleek zelfs dat fruitpurees werden toegevoegd aan hartige maaltijden. “Veel hartige babymaaltijden die verkocht worden in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken bevatten meer dan 15% suiker”, luidt het in het WHO-rapport. De suikers bedreigen de gezondheid van jonge kinderen, waarschuwt de organisatie. Baby’s die regelmatig zulke producten voorgeschoteld krijgen, kunnen problemen krijgen met hun melktanden. Bovendien bestaat het risico dat de kinderen een uitgesproken voorkeur gaan ontwikkelen voor zoet, wat dan weer kan leiden tot obesitas wanneer ze volwassen zijn.


Verschillende smaken ontdekken

De WHO roept in het rapport op om alle toegevoegde suikers, ook fruitsapconcentraat, te bannen uit commerciële babyvoeding. Volgens de organisatie zou geen enkel product meer dan 5 procent fruitpuree mogen bevatten. Droge snacks, zoals koekjes, mogen niet meer dan 15 procent suiker bevatten.

Daarnaast pleit de organisatie voor een verbetering van de labels op babyvoeding. Die zijn vaak misleidend, klinkt het. Zo bestaat de ‘puree van aardbeien, frambozen en banaan’ van Heinz, voor baby’s vanaf 4 maanden, voor 79 procent uit geconcentreerde appelpuree. Bovendien stelden de etiketten van 60 procent van de producten dat ze geschikt waren voor kinderen jonger dan 6 maanden. Dat gaat in tegen de richtlijnen van de WHO, die aanbeveelt om baby’s de eerste 6 maanden enkel borstvoeding te geven.

Het is belangrijk dat baby’s vanaf zes maanden verschillende smaken ontdekken, zegt João Breda van de WHO, hoofdauteur van de studie. “Het is cruciaal dat ze niet enkel zoete producten eten. Als baby’s vanaf het begin aan verschillende smaken blootgesteld worden, zullen ze tijdens hun kindertijd meer openstaan om andere dingen te proberen.”

Zelf maken

Er bestaan een heleboel tools speciaal om babyvoeding klaar te maken, van 20 tot wel honderden euro’s. Maar is dat wel allemaal nodig? Als je toch graag voor een toestel kiest, kies dan voor een all-in-one toestel dat alles tegelijkertijd kan (stomen, pureren, opwarmen en ontdooien). Zo hoef je maar 1 toestel aan te kopen, bespaar je jezelf wat afwas en heb je alles in huis om die lekkere portie voor je kindje klaar te maken. Ben je geen keukenprins of prinses of heb je weinig inspiratie? Geen nood. Wij verzamelden de leukste maar eenvoudige zelfgemaakte receptjes voor jouw baby.

Smakelijk!

 

Bronnen: De Morgen, Kokerellenen, WHO