Zo vermijd je een voedselgevecht met je peuter

Daar zit je dan aan tafel, klaar voor de strijd. Gewapend met een schotelvod, een stofzuiger en een dweil om rondvliegende stukken aardappelen, tomaat en voorbijrollende erwtjes te neutraliseren. Je peuter helemaal ingepakt in een slab mét lage mouwen. Want, let’s face it, er zal gemorst worden. En hopelijk zal er ook iets gegeten worden.

Zowat elke ouder krijgt op een gegeven moment te maken met een kind dat niet wil eten. Wat jouw peuter gisteren nog oh zo lekker vond, krijgt hij vandaag niet meer over zijn lippen. Je zelfbereide maaltijd vliegt op de grond en dat terwijl je zo je best gedaan hebt om een lekkere maaltijd te bereiden. Bij zowat elke ouder leidt dit tot een hoop frustratie aan tafel. Dit proces is eigen aan de psychologie ontwikkeling van jouw peuter. Ze ontdekken dat ze een individu zijn en hebben van nature uit de behoefte om alles zelf te willen doen.

Machtsstrijd

Omdat eten zo belangrijk is, kan dit al snel tot een machtsstrijd leiden aan tafel. Je wil immers dat je kind goed eet. Jij als ouder vindt dat je kind moet eten, en jouw kind zal op zijn beurt zijn mond stijf dichthouden. Maar onthoud goed, dwingen en dreigen werkt averechts. En willen of niet, jij zal de strijd verliezen. Om het niet zo ver te laten komen, proberen wij jullie te helpen met enkele tips.

Zelf doen

Je kind is van nature uit nieuwsgierig en heeft de behoefte om zelf te experimenteren en te ontdekken. Waarom zou dat ook niet kunnen met eten? Eten is immers een natuurlijke behoefte die je kind automatisch meekrijgt. Je hoeft het je kind dus niet aan te leren. Door jouw kind zelf de autonomie te geven om te eten, zal hij minder weerbarstig worden. Je kan verschillende gezonde porties presenteren waaruit hij zelf kan kiezen. Denk daarbij aan gestoomde broccoliroosjes, gekookte wortelen, een stuk komkommer, … Hou de stukken groot genoeg zodat jouw peuter ze gemakkelijk in zijn vuistje kan nemen. Je kind zal hierdoor verschillende soorten groenten leren herkennen en proeven.

Mooie bordjes

Omdat een vrolijk gekleurd bordje meer aanspreekt om uit de eten dan een saaie witte variant, kan je het eten presenteren op kidfriendly bordjes. Er zijn tal van leuke besteksetjes die jouw kind zeker zullen aanspreken. Is je kind fan van beren of houdt hij van felle kleuren? Met een toffe placemat onder het bordje vrolijk je de tafel eveneens op en heb je meteen een buffer tegen het morsen.

Morsen mag

Motorisch gezien is je kindje nog niet zo handig om zonder morsen te eten. Hij zal morsen, en véél morsen. We hebben allemaal graag een proper huis, maar weet dat dit een fase is. Hoe vaker je je kind zelf laat proberen, hoe sneller hij het onder de knie zal hebben. Word vooral niet boos, daardoor zal je kind eerder onzeker worden en nog meer beginnen morsen. Gelukkig zijn er leuke slabben met lange mouwen om de kliederboel tot een minimum te beperken.

Bord moet niet leeg

Verplicht je kind niet om zijn bord leeg te eten. Dit zorgt er alleen maar voor dat jullie in no-time weer in de machtsstrijd terechtkomen. Verder is het ook belangrijk dat jouw kind kan aangeven wanneer het genoeg heeft. Weigert jouw kind verder te eten? Verspil er verder geen energie aan en ruim zijn bordje af. Onthoud de belangrijkste regel: jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, maar je kind bepaald hoeveel hij eet.

 

Hoe verloopt het eten met jullie peuter of kleuter? Wat lust hij wel graag en wat krijg je er helemaal niet in? Laat het ons weten!