[BLOG] Ons favoriete speelgoed dat jouw kind helpt bij de verwerking van de coronacrisis

Dat de hele coronacrisis zeer heftige emoties en gevoelens heeft opgeroepen, staat buiten kijf. We maken iets zeer ingrijpend mee. Een totaal onbekende situatie waarbij onduidelijkheid en onzekerheid erg aanwezig zijn. Heel de crisis gaat gepaard met heel veel angsten. Angst om ziek te worden, om dierbaren te verliezen, voor je job, je financiën, je toekomst.

Als volwassenen gaan we door een zware periode en het herstel achteraf zal tijd nodig hebben om alle wonden te helen. Maar laat ons ook zeker niet de kinderen uit het oog verliezen. Het is niet omdat zij niet volledig de ernst van de situatie capteren dat ze niet te maken krijgen met negatieve gevoelens zoals angst.

Bij kinderen loopt de cognitieve ontwikkeling vaak vooruit op de ontwikkeling van taal. Wat ze niet onder woorden kunnen brengen gaan ze vaak uiten via een indirecte manier van communiceren.

Kinderen gaan vaak door middel van spel hun gevoelens en gedachten uiten. Op deze manier kan je ontdekken wat er allemaal omgaat in het hoofd van jouw kind. Tijdens het spelmoment krijgen kinderen de kans om bepaalde gebeurtenissen in hun leven te gaan herbeleven. Door het herbeleven weten kinderen hoe ze er op moeten reageren en dat helpt om de situatie beter te verwerken.

Je zal merken dat kinderen vaak in hun spel positieve wendingen en oplossingen zullen aanbrengen. Op die manier creëert het kind alsnog een wereld die zekerheid en veiligheid biedt.

Anderzijds zorgt spel ervoor dat je het dagelijks leven even kan vergeten. Tijdens vrije spelmomenten kunnen ze doen wat ze graag doen en waar ze plezier aan beleven.

Hieronder lijsten we een aantal van onze favoriete spellen en speelgoed op die jouw kindje kunnen helpen.

Emotiespel ‘Wat is er aan de hand?’ van Tender Leaf Toys

Praten over emoties en gevoelens komt niet vanzelf. Het is een complex proces waarbij kinderen best wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het begint allemaal bij goed weten en onderkennen welke emotie ze voelen.

Met het houten gezicht van Tender Leaf Toys leren ze spelenderwijs verschillende emoties herkennen en benoemen.

Ben je blij, droevig of boos? Maak het gezichtje dan compleet met de magneten.

Met dit magneetspel kan je met je kind praten over emoties en gevoelens en ze deze beter leren begrijpen.

Deze set bestaat uit een houten bord in de vorm van een gezicht met 28 magnetische gezichtsdelen waarmee je de verschillende emoties kan uitdrukken.

 

Emotiespel | Tender Leaf Toys | €34,95

 

Doktersvaliesjes; ideaal om virussen en bacteriën uit te leggen

Hatsjie! Wie is er verkouden en moet bij de dokter komen? Even de temperatuur meten en met de stethoscoop luisteren. Een spuitje hier, een zalfje en pleister daar. Snel wat medicatie voorschrijven en je bent weer de oude. Met dit leuke dokterstasje kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Laat ze op een speelse manier vertrouwd geraken met virussen, bacteriën en ziek worden. Met dit handige spelmateriaal kan je uitleggen waarom het nu belangrijk is om binnen te blijven en hoe de dokters en verplegers er alles aan doen om mensen weer te genezen. Dit setje bevat 8 onderdelen: een spuit, een thermometer, stethoscoop, hamer, tube zalf, voorschriftenboekje, pillen- en pleisterdoosje.

De accessoires zijn gemaakt van hout en papier (doosjes en boekje). Het doktersvaliesje is gemaakt van stevig karton en metaal.

Dokterstasje | Scratch | € 31,95

 

Het dokterstasje van Little Dutch bevat ook nog een leuk katoenen verpleegmutsje in. Jouw kindje zal zich nog meer kunnen inleven door zichzelf te verkleden in dokter / verpleger.

Met deze dokterstas bij de hand voelen je patiënten zich snel weer beter! Alles zit erin wat je nodig hebt om de temperatuur op te nemen, de hartslag te controleren, bloeddruk op te meten en wonden af te dekken.

Deze stoffen dokterstas bestaat uit 2 strips met pillen, pleisters in 4 kleuren, thermometer, spuitje, tube zalf, stethoscoop, reflexhamer, bloeddrukmeter, otoscoop, verplegersmuts.

Dokterstas | Little Dutch | €24,95

Het volledig uit hout vervaardigde dokterssetje van Tender Leaf Toys wordt geleverd met 12 stuks: een houten stethoscoop, schaar, thermometer, spuit, tube crème, fles met pilletjes, elastische verband, houten hart en een verpleegstershoed mooi verpakt in een tas zodat je het overal mee naartoe kan nemen!

De accessoires zijn gemaakt van hout  Het doktersvaliesje is gemaakt van katoen. Het merk Tender Leaf Toys plant trouwens voor elke gebruikte boom een nieuwe.

Dokterstas | Tender Leaf Toys | €49,95

 

Prachtig “zorgmandje” uit biologisch riet en katoen van Fabelab

Zorgen voor iemand zit bij ons instinctief ingebakken. Door te zorgen voor stimuleren we het empathisch vermogen. Een zeer belangrijke sociale vaardigheid die kinderen door middel van rollenspel kunnen ervaren. Zorgen voor maakt positieve gevoelens los en geeft ons een doel. Laat je kind heerlijk opgaan in zijn/ haar fantasiewereld. Speel mee of geniet van de vertederende taferelen. In het mandje kan je trouwens ook perfect de favoriete knuffel van jouw kindje leggen als hij/zij niet graag met poppen speelt. Of waarom verzorgen jullie geen zieke “alsof” dieren?

Zorgmandje | Fabelab | €29,95

 

Een echte heldencape van OYOY Living Design

In tijden van onzekerheid hebben wij nood aan SUPERhelden. Superhelden hebben voor alles creatieve oplossingen en zorgen altijd voor een goed einde. Net wat we nodig hebben in deze crisis toch? Door op deze manier te spelen krijgt je kind weer meer ‘vat’ op de wereld. Ze kunnen terug naar een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Met deze superzorgencape heerst jouw spruit over de wereld. Wie gaat hij weer beter maken?

Superheldencape | OYOY | €39,95

 

Tekenkit over dieren van Petit Collage

Creatief bezig zijn zorgt voor rust en ontspanning. Iets waar je kind helemaal in kan op gaan en even alles vergeten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je brein creatief stimuleren ontspannend en stress reducerend werkt.

Deze tekenset bestaat uit 24 kaarten die je kan samenstellen om zo de grappigste en griezeligste dieren bij elkaar te puzzelen. Gebruik het tekenblok om je nieuwe dierenvriendjes na te tekenen. Het tekenblok, de potlodendoos en het kader zijn magnetisch zodat ze blijven zitten in het blikken etui. Je kan de tekenset sluiten met een ritssluiting.

Tekenkit | Petit Collage | €24,95

 

Welke tips hebben jullie nog om virussen en bacteriën uit te leggen aan de kindjes? Laat het ons weten in een comment!

#staysafe