[BLOG] 5 Voordelen van Bevallen in Coronatijd

Het leven staat zo goed als stil tijdens deze coronacrisis, alles verstild en vertraagd. Mensen zitten al weken afgezonderd van de wereld, collega’s, vrienden en geliefden. Huwelijken, doopsels, communies, festivals, … alles wordt geannuleerd. Maar er zijn ook dingen die we helemaal niet zo maar even kunnen ‘uitstellen’ zoals bevallen.

De vrouwen die nu aftellen naar de geboorte van hun kleine wonder hadden zich die laatste loodjes wellicht helemaal anders voorgesteld. Wij kunnen wel duizenden één argumenten bedenken waarom dit de meest rottig periode is om te bevallen.

Maar dat gaan we NIET doen. We zijn ons er immers heel pijnlijk van bewust dat jij, zo hoogzwanger in quarantaine, daar nu ECHT geen behoefte aan hebt.
Wij houden van ‘omdenken’ en daarom geven wij je een aantal absolute voordelen voor te bevallen in coronatijd.

Jij met je versgeperste baby in jullie intieme bubbel: zoals het hoort

Pasgeborenen hebben maar één grote behoefte en dat is dicht bij mama zijn, zo veel mogelijk en zo dicht mogelijk. Het is heel natuurlijk om na de bevalling je volledig met je baby af te zonderen. Op die manier kunnen jullie heel veel huid op huid contact hebben en volop wennen aan elkaar. Wist je dat al deze elementen het slagen op succesvolle borstvoeding aanzienlijk gaan verhogen? En een geslaagde borstvoeding zorgt voor een sterker immuunsysteem van je kleintje. Win-Win toch?

Je hoeft geen excuses te bedenken om het kraambezoek nog even op afstand te houden

Het is perfect normaal dat jij vlak na de bevalling helemaal geen behoefte hebt aan bezoek. Kraambezoek is iets typisch iets voor onze Westerse wereld. Maar eigenlijk druist het op heel veel vlakken in op wat jij en je baby ECHT nodig hebben. Rust en tijd om te recupereren. Natuurlijk is dat bezoek hartstikke goed bedoeld, dat zeggen we ook helemaal niet. Maar voor jou en je nieuwe aanwinst is het beter om zo veel mogelijk tijd samen door te brengen.

Minder bezoek, minder kans op besmetting

En dan bedoelen we niet alleen COVID-19 hoor. Ook voor coronatijden was het beter om je baby niet meteen bloot te stellen aan (potentiële) dragers van virussen. Door deze crisis gaan we voor eens en altijd anders kijken naar virussen en beseffen hoe fragiel een menselijk immuunsysteem eigenlijk wel is. Nooit zullen we nog spreken over onschuldige verkoudheden of ‘griepjes’. Als deze al gevaarlijk kunnen zijn voor volwassenen beeld je dan eens in wat het is voor pasgeborenen? Voorzichtigheid is geboden maar we hebben ook een geruststelling, pasgeboren baby’s worden de eerste weken beschermd door de antistoffen van mama.

Borstvoeding | Lansinoh

Heerlijke bonding tijd met de andere gezinsleden

Misschien zit er wel een grote broer of zus enorm uit te kijken naar de komst van de baby. Het is voor ons allemaal al zo ontzettend spannend, wat moet dat dan niet zijn voor kinderen. De komst van een baby kan enorm ingrijpend zijn voor kinderen. Ze zullen terug hun plekje moeten leren kennen binnen de nieuwe gezinsstructuur. Doordat jullie nu in jullie zeer beperkte bubbel zitten kunnen de ouders nu meer aandacht en zorg aan dit proces. Geen afleidingen van buitenaf, geen bezoekers, geen babyborrels of andere sociale verplichtingen. Enkel jullie.

Hechting, hechting en nog eens hechting

Eigenlijk vatten we het al heel goed samen in de bovenstaande puntjes maar we herhalen het graag nog eens. Hechting tussen ouder en kind is iets zeer complex, er werden dan ook al talloze en jarenlange studies naar gedaan. Maar over één ding zijn we het allemaal eens een goede en veilige hechting geeft een zeer goed fundament voor een opgroeiend kind. Doordat nu alle externe prikkels worden geweerd hebben jullie extra veel tijd en aandacht voor kwaliteitsvol samenzijn. Allemaal dingen die een veilige hechting ten goede kunnen komen.

Alma Babycare | Camille Calmar

Wat we ook nog zeker willen mee geven is dat het zeker oké is om niet altijd “de positivo” te zijn. Het zijn bizarre en moeilijke tijden. Er heerst veel onzekerheden, we voelen veel angsten. We missen onze dierbaren en soms wordt het ons allemaal te veel. Tel daar dan nog eens die zwangerschapshormonen en baby bleus bij en dan weet je dat er tranen zullen vloeien. En dat is helemaal oké. Het mag er zijn. Gevoelens van verdriet en frustratie mogen er zijn. Erken ze, laat ze toe, omarm ze, praat er over.

Ook als het allemaal te overweldigend wordt en je hebt het gevoel dat je er alleen of als gezin niet meer “alleen” uit komt trek dan aan de alarmbel. Er is helemaal niets mis met (professionele) hulp in te roepen.

 

Wij wensen je alvast heel veel moed, licht en liefde.