Zo bereid jij jouw kind voor op de heropstart

Er wordt vaak gesproken over het “nieuwe normaal”, maar het is momenteel nog maar allesbehalve normaal. Zeven weken geleden werden onze levens drastisch omgegooid. En net nu we een beetje begonnen te wennen aan een leven dat zich vooral afspeelt tussen vier muren, staan er weer grote veranderingen op til met de grote “exit strategie”.

En veranderingen zijn vaak de bron voor angsten en onzekerheden. In normale omstandigheden kunnen we onze kinderen goed voorbereiden omdat de nieuwe situatie toch deels een ‘voorspellend’ karakter heeft. Denk maar aan een verhuis of de komst van een broertje of een zusje.

Helaas hebben we die luxe in coronatijd helemaal niet. De enige constante in de coronaperiode is de “constante onzekerheid”. Hoe het precies allemaal zal verlopen weet niemand met zekerheid. Tijd zal het uitwijzen. Toch hebben we geprobeerd een aantal tips te filteren om je kind te helpen met de heropstart.

1.Terug naar school, waar alles anders zal zijn

Hoe moeilijk het ook is probeer toch wat voorspelbaarheid in te bouwen voor je kind. Kinderen voelen zich vooral veilig in een omgeving die vertrouwd en voorspelbaar is. Leg uit hoe de dag er op school ongeveer zal uit zien. Wat hetzelfde zal zijn als voorheen en wat er anders zal zijn. Waar zal je kind les krijgen? Hoe zal de nieuwe klasgroep er uit zien? Hoe zal de lunch er gaan uit zien? Hoe zullen de speelkwartiertjes ingedeeld worden? Leg ook uit waarom deze nieuwe regels er zullen zijn. Vaak begrijpen kinderen veel meer dan dat we denken.

Zijn er vragen waar je niet op kan antwoorden? Ga dan zeker in communicatie met de school. Hoe duidelijker alles wordt, hoe rustiger en sereen de opstart zal verlopen.

2. Social Distancing op school, zal dat wel lukken?

Zoals jullie wel weten leren kinderen nog het best door imitatie. Respecteer als ouder dus zeker zelf de 1,5 meter regel en leg uit waarom je dat doet. Wijs je kinderen ook regelmatig op de afstand tussen mensen. Wees niet te streng voor je kinderen en leer je kinderen om ook niet te streng te zijn voor anderen. Het is wennen, een leerproces, fouten maken mag.

3. Wennen aan mondmaskers

Ook hier kan jouw voorbeeldrol al het verschil maken. Draag zelf je mondmasker zodat je kind kan wennen aan het beeld. Laat zien hoe jij je mondmasker op een correcte en veilige manier op en af zet. Laat zien hoe je een glimlach kan herkennen achter een bedekte mond.

Betrek een mondmasker in het spel. Kinderen leren ontzettend veel al spelenderwijs. Zet de knuffel een masker op, maak een mooie tekening met patronen voor mondmaskers, laat je kind zelf een mondmasker opzetten als hij/zij winkeltje of juf speelt. Er zijn al heel wat leuke mondmaskertjes voor kinderen op de markt.

Er bestaat ook al een leuk boekje met toffe illustraties “Anna draagt een mondmasker” van kinderboekenschrijfster Kathleen Amant.

4. Veiligheidsmaatregelen oefenen al spelenderwijs

Met een beetje creativiteit kan je al snel heel wat leuke spelletjes verzinnen rond de veiligheidsmaatregelen. Zing een liedje, wij dachten bijvoorbeeld aan handjes wassen van K3, om de duur van het handenwassen te respecteren. Speel het spelletje om ter langst 1,5 meter van elkaar blijven. Bedenk een tof gepersonaliseerd alternatief voor de knuffel en zoen. Hou het luchtig en leuk en je zal zien dat kinderen er in een knip mee weg zijn.

 

Onze kinderen zijn heel veerkrachtig, ze zullen snel wennen aan dit nieuwe leven. Kinderen hebben ook een ontzettend groot talent om met hun creatieve brein en fantasie de meest vervelende situaties toch om te zetten naar iets positiefs en leuks. Ze beschikken over een groot aanpassingsvermogen en zijn van nature overwegend optimistisch. Ze zullen er heus het beste van maken. Meer nog, misschien moeten wij de komende tijd onze fantastisch flexibele kinderen eens goed observeren en wie weet leren zij ons wel hoe je het beste om gaat met de snel veranderende wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *