[BLOG] En het zonnetje scheen op zijn bolletje …

We mochten al genieten van enkele heerlijke lentedagen en er komen er volgende week nog een aantal aan. Stilaan gaan we richting zomer. Een tijd die we steevast associëren met vakantie, waterpret, zon en ontspanning. Maar met een baby in huis is het ook zeer normaal om je wat zorgen te maken. Heeft hij/zij het niet te warm, drinkt hij/zij genoeg, zullen ze wel kunnen slapen bij warme temperaturen?

Met onze tips hou jij het hoofd koel en kunnen jullie onbezorgd genieten van de zomerzon.

  • Zorg er voor dat je baby genoeg drinkt

Als we denken aan warmte dan denken we ook aan hydrateren. Voldoende drinken is ook belangrijk voor je baby. Als je borstvoeding geeft kan je je baby extra laten drinken door hem/ haar extra aan te leggen. Wacht bij warme temperaturen niet altijd op het verzoek van je baby om de borst aan te bieden. Zelfs af en toe een slokje kan al een wereld van verschil maken. Geef je jouw baby de fles, dan kan je ook extra vocht aanbieden door extra water toe te voegen aan zijn flesje. Hierbij wordt geadviseerd om 10 ml toe te voegen per 100 ml.

Vanaf 6 maanden mag je baby tussendoor ook water drinken. Een tuitbeker is hiervoor ideaal.

  • Koele kledij en hoofddeksels

Bij warme temperaturen geldt dunne, lichte materialen uit stoffen die goed het vocht kunnen absorberen zoals katoen. Het best kleedt je je baby in laagjes. Zo kan je gemakkelijk een kledingstuk extra aandoen of uitrekken naarmate de temperatuur daalt of stijgt.

Korte mouwen of broeken worden vaak gekozen maar let hierbij wel op de blootstelling aan de zon. Een babyhuid is nog zeer gevoelig en zal gemakkelijk verbranden. Smeer het huidje dus zeker voldoende in en probeer directe blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te vermijden. Zorg voor verkoeling en schaduw met een parasolletje en bescherm het hoofd altijd met een pet of hoed.

Denk aan de ogen van je kind. Bescherm de ogen van je kindje met een prachtige en duurzame zonnebril van het Deense merk Grech & Co. De zonnebril is geschikt voor kindjes vanaf 6 maanden tot 6 jaar. Hij staat stevig op het gezicht en zakt niet af. Welke kleur is jouw favoriet?

https://camillecalmar.be/product/new-naif-baby-minerale-zonnecreme-spf50/

 

https://camillecalmar.be/product/elodie-details-zomerparasol-buggy-universeel-fade-rose/

 

  • Temperatuur meten is weten

Op warme dagen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe warm je kindje het heeft. Dit kan je doen door in zijn nekje en onder zijn voetjes te voelen. Je kan voor de zekerheid zijn temperatuur meten. Voelt zijn nekje plakkerig aan of geeft de thermometer een temperatuur boven de 37,5 graden aan? Dan heeft hij het te warm en is het verstandig om een laagje kleding uit te trekken.

Je baby afkoelen kan met een natte hydrofieldoek of een washandje of een lauwwarm badje. Let op dat het water niet te ‘fris’ is want dan zal je baby te snel afkoelen.

 

https://camillecalmar.be/product/elodie-details-zonnehoedje-mineral-green/

 

  • Naar buiten

Buitenlucht is altijd een goed idee. Maar neem je voorzorgen bij warme temperaturen.  Bescherm je baby  altijd goed tegen de zon. Smeer hem in met een dikke laag zonnebrandcrème met factor 50 en doe hem een petje op, ook als het bewolkt is. De huid van je kindje is extra kwetsbaar voor de gevolgen van uv-straling. Zijn huidje groeit razendsnel, waardoor beschadigde huidcellen minder tijd hebben om te herstellen. Als beschadigde huidcellen zich niet meer kunnen herstellen, kan dit de risico’s op huidkanker op latere leeftijd vergroten.

Op zomerse dagen is het voor je baby fijner als jullie een schaduwrijke plek opzoeken. Deze kan je zelf ook creëren door een parasol of tentje op te zetten. Baby’s jonger dan 6 maanden mogen zelfs helemaal nog niet in de zon. Ga niet te lang naar buiten en zorg ervoor dat je altijd iets te drinken voor hem bij de hand hebt. Ga bij voorkeur niet naar buiten tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags. Dat is namelijk het warmste moment van de dag.

 

https://camillecalmar.be/product/hipp-bio-zonncreme-roller-spf50/

Even lekker wandelen met de kinderwagen? Let er dan op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buitenhoudt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor je baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

 

  • Met de auto weg

Als je op een zonnige dag de auto instapt, is het verstandig om goede zonneschermen op te hangen aan de kant waar je kindje zit. Zo houd je je baby zoveel mogelijk uit de zon.

Heb je nog even voordat jullie op pad gaan? Zet dan een halfuur van tevoren de ramen en deuren van de auto open, zodat de ergste warmte uit de auto kan. En let erop dat het autostoeltje en de gordels niet te heet zijn geworden door de zon.

Tenslotte: laat je kindje nooit alleen achter in de auto. Helaas gebeurt het nog te vaak, terwijl het levensgevaarlijk kan zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *