[BLOG] ‘tips om je zwangerschap de eerste weken te verbergen’

Meestal wordt er geadviseerd om de eerste 12 weken de zwangerschap nog niet aan de’ grote klok’ te hangen. Dit omdat de eerste 12 weken als zeer risicovol voor miskramen wordt beschouwd. Na 12 weken worden die kansen een heel stuk kleiner.

Wil dat zeggen dat je jouw prille zwangerschap ‘moet’ verborgen houden? Helemaal niet! Jij ‘moet’ immers helemaal niets. Als jij jouw heugelijke nieuws al met de wereld wil delen dan moet je dat zeker doen. Doe vooral wat goed voelt. 

Maar sommige gezinnen kiezen er bewust voor om een zwangerschap de eerste weken of zelfs maanden binnenskamers te houden. Naast het medische aspect van de 12 weken kan het ook gewoon heel fijn en knus zijn om dit geheimpje met elkaar te delen en even te genieten van de intieme verbondenheid. Jezelf en je gezin de kans geven om te wennen aan het idee van een nieuw leven in jullie midden. Misschien denken jullie er zelfs aan om iedereen van de sokken te blazen met een heus aankondingingsfeestje. Tof! Alles kan en mag. 

Maar zo’n groot nieuws ‘geheim’ houden is niet altijd gemakkelijk en best wel spannend.
Hier zijn enkele tips die je kan toepassen. Let op, zie wel dat het geen obsessie wordt, hoe het fijn en bevraag ook zeker hoe je gezinsleden hier tegenover staan. En vooral…geniet, geniet met volle teugen. 

Zwangerschap verbergen tijdens een feestje

Best een grote uitdaging om je zwangerschap geheim te houden tijdens sociale aangelegenheden zoals familiefeestjes, restaurant bezoekjes met vrienden of een borrel op café. Het begint al bij het aperitiefje en de hapjes carpaccio en kaas. Maar met deze tips komt je al een heel eind verder.

Een leugentje om ‘BOB’ wil

Onze eerste tip is nogal een inkoppertje, maar: wees de Bob! Als je geregeld met de auto naar feestjes gaat is dit natuurlijk het ultieme excuus om niet te hoeven drinken. Bob zijn is tegenwoordig ook zeer sociaal aanvaard. Er zullen dus geen vragen gesteld worden. En je partner ook blij, die kan met een gerust hart een drankje drinken.

Wijnen maar dan zonder alcohol

Als alcohol afslaan niet bij je past, maar je wel zwanger bent, dan is alcoholvrije wijn of drinken dat lijkt op wijn een optie. Meestal heb je op de kaart ook heel wat non alcoholische keuzes. Ziet er even fancy pancy uit maar dan zonder de alcohol.

Wil je er helemaal voor gaan? Wees vroeg op locatie als je buiten de deur een etentje hebt en licht het barpersoneel in dat je alleen alcoholvrije wijn in een wijnglas mag drinken. Geef je zelf een feestje? Zet je Mocktails of alcoholvrije wijn al klaar. Niemand zal het merken.

Detoxen, diëten of een maand geen alcohol drinken

Een andere optie is om een gezonde levensstijl op te voeren. Je wilde altijd nog die detox doen, je bent al een tijdje op dieet of je doet mee met de challenge om een maand geen alcohol drinken. De bewonderende comments krijg je er gratis bij.

Druk op het werk en een beetje vermoeid

Jouw familie en vrienden zijn gelukkig niet op de hoogte van hoe je hele werkdag eruitziet. Als je dus een beetje vermoeid oogt en zegt dat je het druk hebt op je werk, begrijpen ze echt wel waarom je wat bleekjes ziet.

 Neem iemand in vertrouwen

Om je verhaal kracht bij te zetten, is het fijn om iemand in vertrouwen te nemen die je helpt. Dit kan je partner zijn die je glas wijn leegdrinkt of een vriendin die laat vallen dat jullie gisteravond net wat te veel hebben gedronken. Met wat hulp is die zwangerschap zo ontkend. En samen een geheimpje delen is zo leuk en geeft nog jarenlang stof tot heerlijk ‘herinneringen opdiepen’.

Vertel je andere kinderen nog niets

Als je al kinderen hebt, is het verstandig om hen nog niets te vertellen. Sommige kinderen kunnen geheimen goed stil houden, maar je weet nooit of ze het er zo maar uit flappen bij familie.

Zwangerschap geheim houden op het werk

Weet eerst en vooral dat je wettelijk verplicht bent om je werkgever op de hoogte te stellen van je zwangerschap uiterlijk 7 weken (9 weken bij een meerling) voor de vermoedelijke bevallingsdatum. De wet beschermt jou immers tegen ontslag vanaf het ogenblik dat de werkgever op de hoogte is van de zwangerschap tot 1 maand na het postnataal verlof.

Deze bescherming geldt niet bij dringende redenen of redenen die vreemd zijn aan de zwangerschap of de bevalling (bv. diefstal, economische redenen, …). Door deze bescherming kan het dus interessant zijn om je werkgever in te lichten.

Je zwangerschap verbergen voor collega’s kan ook best lastig zijn. Als je fulltime werkt, breng je wekelijks zelfs misschien wel meer tijd door met sommige collega’s dan met je partner. Deze trucs helpen om je zwangerschap geheim te houden op het werk.

Kom met de auto naar je werk

Tijdens de vrijdagmiddagborrel hoef jij geen verantwoording af te leggen als je met de auto naar het werk komt. Drinken en rijden is sowieso not done, daar stelt echt niemand zich vragen bij.

Minderen met koffie door ‘slecht slapen’

Is normaal de koffiemachine jouw ‘place to be’? Het excuus van slecht slapen is je redding. Laat weten dat je nu nog maar één kopje per dag drinkt, omdat je anders geen oog dichtdoet. En je legt je collega’s natuurlijk ook haarfijn uit wat de negatieve effecten van cafeïne zijn.

Verberg je buik met kleding

Tot 12 weken zwangerschap is meestal nog niet aan je buik te zien dat je zwanger bent. Toch kan het wel voelen alsof die babybump opvalt. Je kunt je buik daarom gemakkelijk verbergen met wat losser vallende kleding of een jasje. In de zomer kun je je zwangerschap verbergen met een wijder vallend jurkje. En natuurlijk kleedt zwart ook altijd af. Merk je dat de knoop van je broek lastig dichtgaat, maar wil je nog geen zwangerschapsbroeken dragen? Maak een elastiekje vast in het knoopsgat en doe deze daarna om de knoop.

Toch te misselijk? Maak het wel bekend

Veel vrouwen hebben vooral last van ochtendmisselijkheid die na een paar uur weer verdwenen is. Maar ben je helaas bijna de hele dag misselijk en kun je je eten niet binnenhouden? Dan is het toch beter om je werkgever en directe collega’s op de hoogte te stellen. Anderhalve week lang buikgriep hebben is nog te verantwoorden, maar daarna begint het toch echt op te vallen dat je nog steeds ziek bent.

 

Of je het nieuws nu van de daken schreeuwt of heerlijk onder jullie gezin geniet van 20 weken de lippen stijf op elkaar houden, weet dat dit jouw zwangerschap is, jouw moment. Jij kiest! Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt en laat je door niemand onder druk zetten. Wij zijn wel heel benieuwd hoe het bij jullie ging? Hebben jullie het snel verteld? Zo ja, hoe deden jullie de aankondiging? Hebben jullie extra lang gezwegen? Hoe ging dat in zijn werk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *