[BLOG] Hoe zorg je ervoor dat je baby kan slapen, ondanks de warmte

Puf Puf, zweet zweet! Het zonnetje kan puur genieten zijn maar als het kwik stijgt boven de dertig graden dan kan het best benauwd en heet worden. Vooral bij het slapengaan. Tegen de avond, of net voor een onweer lijkt de warmte wel binnen te kruipen en dan kan het een hele uitdaging zijn om een aangename slaapomgeving te creëren. Verzwelgende hitte en heerlijk slapen gaan niet zo goed samen. Jouw baby kan best wat last ondervinden van de warmte waardoor hij/zij minder goed de slaap kan vatten.

Wij deden eens rondvraag om te luisteren wat ouders doen om de baby te laten slapen, ondanks hoge zomertemperaturen.

De slaapkamer

Slaapkamers zijn vaak niet de koelste plek in huis. Vaak liggen ze nog eens een verdieping hoger en het is net daar waar de warmte al eens durft kruipen. Hierbij een aantal tips om de slaapkamer koel te houden:

 • Om de kamer toch koel te houden is het belangrijk om de ramen en gordijnen overdag dicht te houden of de rolluiken naar beneden te houden. Doe de ramen en gordijnen pas open als het ’s avonds afkoelt. Als het ’s avonds heerlijk afkoelt kan je verschillende ramen tegen elkaar open zetten zodat er een frisse wind door het huis kan blazen.
 • Je kan kiezen voor zonwerende glasfolie. Daarnaast zorgen deze folies voor een betere isolatie en privacy. Je hebt ze in heel veel uitvoeringen en designs waardoor ze zeker een decoratieve toepassing hebben.
 • Een goedkopere maar tijdelijke maatregel is het spannen van een wit doek aan de buitenkant van de ramen.  Je kan hiervoor een oud laken gebruiken. Door een doek aan de buitenkant te hangen, houd je de warmte echt buiten.
 • Door vochtige doeken op koelelementen in de kamer te leggen, koelt de lucht af.
 • Heb je airco? Zet dan de airco een uur voor je baby’tje gaat slapen aan en zet dit uit als je je baby naar de slaapkamer brengt. Zo is het koel als je baby gaat slapen, maar krijgt je baby het niet koud en is er niet een te droge lucht.
 • Zorg voor een goed geventileerde ruimte. Zet bijvoorbeeld een ventilator aan, let wel even op dat de baby niet in de directe windstroom ligt.

 

Slapen

Slapen is echt een ding als het warm is. Door de hitte vallen veel baby’s veel minder snel in slaap en ze worden vaker wakker. Een paar dingen die je kunt doen om het slapen voor je baby gemakkelijker te maken zijn:

 • Neem voor het slapen gaan een lauwwarm badje. Door het water koelt je baby lekker af en kan het beter in slaap vallen.
 • Doe een handdoek of molton om het matras, om het transpiratievocht op te vangen.
 • Gebruik een dun slaapzakje of een dun laken. Zonder slaapzak of laken slapen, is voor veel baby’s lastig, maar met dun beddengoed voelt je baby zich toch veilig.
 • Trek een paar lagen kleding uit. Alleen een luier is met hitte vaak al genoeg.
 • Denk er eens over na om tijdelijk katoenen luiers te gebruiken. Deze luiers nemen meer transpiratievocht op en houden minder warmte vast dan wegwerpluiers.
 • Haal overbodige knuffels weg uit bed, zodat er genoeg lucht is rond je kindje.
 • Zet overdag een campingbedje op de koelste plek in huis en laat je baby daar slapen.
 • Maak een washandje of spons nat en dep daarmee regelmatig het hoofdje van je baby. De baby verliest de meeste warmte door het hoofdje.

https://camillecalmar.be/product-category/slapen/slapen-tetradoek/

https://camillecalmar.be/product/new-zomerslaapzak-tetra-forest-friends-little-unicorn/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *