Zo word je een echte INSTAMOM | 3 Tips van Influencer Valérie

Influencer mama’s zijn trending. Het is immers ook zalig om even weg te smelten bij Instagramfeeds vol schattige babyfoto’s, maar evenzeer ook om even stil te staan bij herkenbare stories van gelijkgestemde moeders over het leven met kids. We krijgen er geen genoeg van. Heb je zelf ook je eerste stappen gewaagd in de wereld van Instagram maar weet je nog niet zo goed hoe andere mama’s jouw profiel kunnen ontdekken? Dan helpen wij je graag! Wij vroegen het aan Influencer INSTAMOM Valérie van Valérie.et.les.filles.

 

Valérie, de vraag die op ieders lippen brandt; hoe word je een echte INSTAMOM?

Goh, dat is eigenlijk iets waar ik een beetje ingerold ben. Ik ben altijd wel graag op een creatieve manier bezig geweest. Als je dan ineens een baby hebt waar je makkelijk 100 foto’s per dag van kan trekken, is de weg naar Instagram gemakkelijk gevonden. Zo ben ik dus ons leven beginnen delen en beetje bij beetje kwam daar meer respons op. Ondertussen is het inderdaad ‘a way of life’ geworden voor ons en dat met al zijn voor- en nadelen.

Zijn er ook nadelen aan het zijn van een INSTAMOM?

Samenwerkingen, gratis spullen, events, leuke nieuwe mensen leren kennen, … het klinkt allemaal heel mooi en dat is het ook, maar er zijn vaak ook dingen waar mensen niet bij stilstaan. Er kruipt namelijk enorm veel tijd in het leven van een ‘Instamom’: samenwerkingen selecteren die bij ons passen, mailtjes afwijzen voor dingen die niets voor ons zijn, dagelijks foto’s maken, posts plaatsen, deadlines halen, stories maken, … en dat loopt gewoon door. Dus ook tijdens weekends, vakanties, uitjes, … moet je er mee bezig zijn. Ook het beantwoorden van berichtjes neemt veel tijd in beslag. Het is heel fijn om zoveel respons te krijgen en echt waardeer echt dat mensen tijd nemen om naar mij te sturen maar dat maakt dat ik zelf ook veel berichtjes beantwoord waar ik graag tijd voor neem.

Zo zit ik bijna dagelijks minstens 3u op Instagram voor mijn eigen kanaal, dus dat is best wel veel.

 

Hoe combineer je de tijd op INSTAGRAM met je gezin?

Als de kids wakker zijn maak ik enkel foto’s of stories. Stories plaats ik meestal meteen omdat ik graag mijn verhaal ‘levend’ hou. Berichtjes beantwoorden doe ik tijdens dutjes, wanneer Juliette even tv kijkt en op mij ligt of wanneer ze aan het spelen is. Alles wat voor de rest met Instagram te maken heeft, gebeurt meestal na 20u wanneer de kids slapen of wanneer ze bv. bij ons mama zijn. Ik kijk dus ook bijna geen tv meer. Gelukkig vindt de hubby dat dik oké want zo kan die altijd kijken wat hij wil.

Het leven van een Instamom is dus wel degelijk hard werken maar het is ook echt zo leuk! En geef nu zelf toe: het is toch veel cooler om te zeggen dat je hobby Instagram is en je een Instamom bent dan dat je net het tennissen weer hebt opgenomen. (No offence to tennis want ik hoop het ook ooit nog terug te kunnen opnemen, haha!)

 

Welke tips heb je voor onze volgers?

 

Tip 1: You Do You

Alles begint bij jouw verhaal en jouw foto’s. Het is dan ook belangrijk dat je zelf duidelijk maakt waarvoor jij staat, wie jullie zijn. Vertel jouw verhaal. De Instagram waar alles altijd picture perfect moest zijn, is ook passé, volgers vinden het belangrijker om verbonden te zijn met jou dan nog maar eens een perfecte foto te zien met een quote eronder en that’s it. Ook is het prima om op zoek te gaan naar inspiratie, om eens te kijken wat of hoe anderen het doen, maar belangrijk: laat het ook inspiratie blijven. Er zijn genoeg copycats op de wereld, niemand zit op nog ééntje te wachten.

 

Tip 2: Not In It For The Followers

Ik weet dat het gemakkelijk gezegd is en ik betrap mezelf er ook wel op dat het er soms wel toe doet, maar laat jezelf niet leiden door het aantal volgers. Maak mooie content, plaats je eigen verhaal en dan volgt de rest vanzelf wel. Begin niet met volgers te kopen, volgen/ontvolgen, loops,… want dit is alleen maar nefast voor het algoritme. En dan mis je de essentie waarom je het in de eerste plaats zou moeten doen.

 

TIP 3: You Get What You Give

Een super belangrijke tip vind ik dit persoonlijk omdat het er voor zorgt dat je bereik verhoogd wordt. Wees dus lief! Haha, simpel he? Het algoritme van Instagram zit zo in elkaar dat wanneer je zelf reageert op comments en berichten, en likes gaat geven bij jouw volgers, automatisch een boostje krijgt jouw profiel zo weer aan meer mensen wordt getoond. Als het kan liefst ook antwoorden binnen het uur nadat je je post plaatst, in het eerste uur doet Instagram zijn meeste algoritmische berekeningen. Ik vind het zelf ook gewoon leuk om af en toe bij mensen eens te gaan kijken en te liken of comments te geven.

 

TIP 4: Make It Personal

Stories zijn een perfecte middel om mensen op een andere manier kennis te laten maken met jou. Ik ben zelf wel voorstander van mooi ogende foto’s op de feed, Instagram zelf vindt dat zelf ook belangrijk want scherpere foto’s worden altijd meer getoond dan blurry ones. Om het dan wat menselijker te maken (en te tonen dat mijn huis ook meestal een puinhoop is) zijn stories perfect om die balans daar in te maken. Op mijn stories staat letterlijk geen filter, de ene keer een droeve gebeurtenis, de andere keer een happy one of zelfs wanneer ik sta te dansen met een glas wijn, want ja, ik ben een mama, geen nonneke! Maar dat maakt het wel wat luchtiger en zorgt er ook voor dat mensen je beter leren kennen op een minder statische manier.

 

TIP 5: A Mediakit Is A Hit

Als je het meent om Influencer te worden en ook graag aan samenwerkingen wilt beginnen, maak dan een mooie en duidelijke mediakit. Een mediakit is een soort van flyer waar je een beetje meer over jezelf vertelt, beschrijft waarom jij waardevol bent voor een merk en waarop je je statistieken vermeld. Als je dit stuurt naar een bedrijf/PR-bureau ga je meteen al een pak serieuzer genomen worden.

In het begin komen de mogelijke samenwerkingen nog niet vaak naar jou toe dus is het wel aangeraden om zelf actief op zoek te gaan naar een mogelijke collabs. Een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kan je krijgen denk ik dan maar. Wees wel een beetje nuchter daarin. Ik was met 3000 volgers (om dan toch maar een vergelijkingspunt te geven) al heel blij dat ik eens een speenkoord kreeg of eens een slabbetje mocht weggeven. Sommige bedrijven hebben ook gewoon niet het budget om veel weg te geven. En gewoon krijgen om te krijgen doen we ook niet meer aan mee he anno 2020 omdat we toch proberen om zo ecologisch mogelijk te werk te gaan.

 

Gosh, ik kan onder elke tip nog 5 sidenote tips geven en blijven schrijven maar al doende leert men dus probeer deze al eens en moest je echt zo gebeten zijn door de Instagrambug als ik mag je zeker nog contact opnemen.

 

Valérie, hartelijk dank voor deze geweldige tips. Wie Valérie haar geweldige profiel wil bewonderen, kan dat hier doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *